Portugals historia avseende vin härleds ända tillbaka till bronsåldern. I över 4000 år har Portugal producerat vin och är idag det land i världen som producerar mest vin i förhållande till sin folkmängd. Stor del av Portugals vinodlingar består av äldre vinrankor och som besökare kan det vara fängslande att vandra runt på vingårdarna med vetskapen att många av vinstockarna kan vara uppemot 100 år.

Portugal har genom sin historia av vinproduktion lyckats vara det land som framställt flest unika, lokala druvsorter. Exakta antalet druvsorter har ännu inte lyckats fastställas, men av mer än 300 druvsorterna har 265 visat sig vara unika genom DNA-analys. Många druvsorter identifieras med lokala namn. Bland de gröna druvsorterna är Alvarinho, Antão vaz, Arinto, Encruzado, Fernão pires och Verdelho några av de mest utbredda sorterna. Bland de blå druvorna finns vanligtvis Alfrocheiro Preto, Aragonez, Aaga, Castelão, Touriga franca, Touriga nacional och Tinta roriz (tempranillo).

Portugals värld av viner består till exempel av kraftiga fruktiga viner på solmogna druvor från Alentejo, fantastiska starkviner såsom Portvin och Madeira, samt eleganta och stringenta viner från Dourodalen. Colares erbjuder kreativa aromer som ger smakupplevelse utöver det vanliga. Det gröna sommarvinet Vinho Verde ger strålande skärpa och elegans. Viner från Dao, Lisboa, Tejo, Beira och Setúbal ger ett utökat register och alternativ till köket från landets olika regioner.

Vinho Verderegionen ligger längst upp i norr och är Portugals största vinområde på cirka 21.000 hektar. Namnet Vinho Verde betyder grönt vin och är i första hand ett vitvinsområde där de gröna druvsorterna står för cirka 70 procent av vinproduktionen. Området är mest känt för sina pärlande och fruktiga viner som ofta serveras under sommarmånaderna. Alvarinhodruvan har betydligt högre kvalitet och lagringspotential som bara görs på den druvsorten. Vinho Verde finns även som rött och rosé.

Douro är beläget längre inåt landet, strax under Vinho Verde. Regionen har landets högsta vinklassificering med ursprungs- och kvalitetsmärkningen Denominação de Origem Controlada (DOC). Medan området främst förknippas med sin produktion av Portvin runt om floden Douro och den näst största staden Porto, produceras här lika mycket bordsvin som starkvin. I området görs även vitt och mousserande.

Lisboa är landets mest centrala vinregion som breder ut sig ovanför huvudstaden Lissabon på västkusten. Regionen består av 9 DOP-appellationer som producerar mycket vin av olika karaktär och kvalitet. Lisboa, eller Estremadura som området tidigare hette har traditionellt levererat mestadels bulkvin, framförallt från de många kooperativ som funnits här sedan mitten av 1950-talet. Idag har de privata vingårdarna mer eller mindre tagit över för att nu producera både uppmärksammade och prisvinnande viner.