Oavsett om ni vill besöka några av landets vackra stränder, vandra i grönskande natur eller upptäcka historiska plaster finns mycket att se. Portugal har enastående natur med allt från historiska vindistrikt till några av Europas vackraste stränder och paradisöar. Med grannlandet Spanien i öster samt Atlanten på västkusten finns alternativa platser vid såväl berg som hav. Till Portugal hör ögruppen Azorerna samt Madeira.

Lissabon

Portugals huvudstad sedan år 1255 med ungefär en halv miljon invånare i den centrala delarna, och närmare 3 miljoner invånare i hela storstadsområdet.

Lissabon har flera universitet och högskolor samt ett stort utbud av kulturella platser, däribland sevärdheter inom opera, museum och konst.

Algarve

Algarve bjuder bland annat på imponerande arkitektur, långa sandstränder, marknader och historiska fiskebyar. Området har vid flera tillfällen blivit utsedd med priser för några av Europas vackraste stränder. Sydkusten är cirka 150 km och har ett milt klimat året om med en medeltemperatur omkring 20 grader.

Algarvekusten beräknas ha cirka 400 000 permanenta invånare, varav cirka 57 000 bor i regionens huvudstad Faro. Andra populära orter längs kusten är Tavira, Senhora da Rocha och Vilamoura. Algarvekusten beräknas varje år välkomna runt 10 miljoner turister och besökare från hela världen, varav en stor del kommer från Sverige och resten av Skandinavien.

Alentejo

En av Portugals fem regioner, som bland annat karaktäriseras av höga temperaturer, tjurfäktning, böljande landskap och olivodlingar är Alentejo. Med bil ligger området cirka två timmar öster om Lissabon, och cirka två timmar norr om Algarve.

Regionen producerar bland annat keramik, vin och läder- och korkprodukter. Korken är ett fantastiskt material och har producerats av portugiserna sedan urminnes tider. Korkeken blir cirka 20 meter hög och blommar vanligtvis mellan april och maj. Det går att skörda en korkek efter cirka 25 år för första gången, sedan i intervaller om sju till tio år. Barken skärs bort i stora sjok från trädets nedre delar, och så länge underbarken inte skadas går det fortsätta skörda. Först vid tredje skörden är kvaliteten hög nog för korktillverkning. Det tar därmed cirka 50 år att tillverka vinkorkar. Övrig korkproduktion används till bland annat väskor, hattar och paraplyer.

Naturreservatet och Parque Natural da Serra de São Mamede är den högsta punkten i Alentejo, med altitude kring 1,025 meter över havet. Med 56,000 hektar natur finns här möjligheten att vandra i bergen och njuta av varierad växtlighet och arkeologiska fynd.

Den medeltida byn Castelo de Vide, tillsammans med Alegrete, Marvão och Portalegre, finns många historiska byggnader och konvent med aristokratisk prägel. Portalegre har haft stor tillverkning av kläder och vävt material, huvudkvarteret finns kvar än idag. I Alentjo kan ni njuta av lokala specialiteter såsom lammgrytor, stort utbud av ostar och desserter i plommonens tecken. Den lokala Sericaiapuddingen med kanel finns i vart och vartannat hörn, på såväl restauranger som caféer.

Évora

Évora är en av Portugals äldsta städer med stadsmurar, byggnader och minnesmärken från såväl romersk som arabisk tid. Staden kallades under antiken Ebora. Mellan år 712-1162 härskade Morerna över Évora. Historiska sevärdheter är bland annat den gotiska domkyrkan, Capela dos Ossos (historiskt kapell), Palacio de Dom Manuel, och Cadaval Palace.