Oavsett om ni vill besöka några av landets vackra stränder, vandra i grönskande natur eller upptäcka historiska plaster finns mycket att se. Portugal har enastående natur med allt från historiska vindistrikt till några av Europas vackraste stränder och paradisöar.

Algarve

Algarve bjuder bland annat på imponerande arkitektur, långa sandstränder, marknader och historiska fiskebyar. Området har vid flera tillfällen blivit utsedd med priser för några av Europas vackraste stränder. Sydkusten är cirka 150 km och har ett milt klimat året om med en medeltemperatur omkring 20 grader.

Algarvekusten beräknas ha cirka 400 000 permanenta invånare, varav cirka 57 000 bor i regionens huvudstad Faro. Andra populära orter längs kusten är Tavira, Senhora da Rocha och Vilamoura. Algarvekusten beräknas varje år välkomna runt 10 miljoner turister och besökare från hela världen, varav en stor del kommer från Sverige och resten av Skandinavien.

Algarve – historia

Arkeologiska fynd illustrerar en tidig inflyttning till Algarveregionen (huvudsakligen på västkusten och orten Vila do Bispo) under de neolitiska eller paleolitiska perioderna (motsvarande yngre och äldre stenåldern). Kelterna, Fenicierna och Kartagerna etablerade handelshamnar utmed kusten och grundade området Portus Hanibalis (kallas idag Portimão) omkring 550 f.Kr.

Det romerska styret präglade Algarveområdet fram tills att den arabiska invasionen erövrade regionen under 700-talet, där morerna namngav distriktet till Al-Gharb Al-Andalus (västra delen av den iberiska halvön – Andorra, Gibraltar, Portugal och Spanien). Morerna levde och verkade i Algarveregionen fram till 1100-talet och fick ett avgörande inflytande på arkitektur och konst. De lämnade kvar ett rikt arv som bland annat syns i byggnader och inredning än idag.

Under D. Afonso III:s styre, omkring år 1249, fullföljde portugiserna erövringen av Algarve. De portugisiska monarkerna kallade sig därmed ”Kung av Portugal och Algarve” fram tills att republiken proklamerades år 1910.

En storhetstid för Algarve var under 1400-talet då kustområdet genomgick stora expansioner. Den portugisiske prinsen Henrique o Navegador stöttade de maritima upptäcktsresorna från Algarves kust ut längs med Atlanten och Afrikas västkust. Under samma tid etablerades viktiga handelsplatser i regionen och grundade berömda navigatonsskolor i Sagres (Portugals västkust).

År 1755 drabbades Portugal hårt av en jordbävning och tsunami. Naturkatastrofer som förstörde stora delar av Algarves historiska arv. Byar och dess bebyggelser gick i spillror, delar av befolkningen omkom och det fick förödande konsekvenser för det som hittills hade byggts upp.

Alentejo

En av Portugals fem regioner som bland annat karaktäriseras av höga temperaturer, böljande landskap, olivodlingar, tjurfäktning och farbröder i keps. Alentejo ligger cirka två timmar öster om Lissabon, och cirka två timmar norr om Algarve. Enklast är att åka bil men det går även att åka med publika transportmedel.

Regionen bjuder på tillverkning av keramik, vin och läder- och korkprodukter. Korken är ett fantastiskt material och har producerats av portugiserna sedan urminnes tider. Korkeken blir cirka 20 meter hög och blommor vanligtvis mellan april och maj. Det går att skörda en korkek efter cirka 25 år för första gången, sedan i intervaller om sju till tio år. Barken skärs bort i stora sjok från trädets nedre del, och så länge underbarken inte skadas går det fortsätta skörda. Först vid tredje skörden är kvaliteten hög nog för korktillverkning. Det tar därmed cirka 50 år att tillverka vinkorkar. Övrig produktion är bland annat väskor, hattar och paraplyer.

Naturreservatet och Parque Natural da Serra de São Mamede är den högsta punkten i Alentejo, med altitude kring 1,025 meter över havet. Med 56,000 hektar natur finns här möjligheten att vandra i bergen och njuta av varierad växtlighet och arkeologiska fynd.

Den medeltida byn Castelo de Vide, tillsammans med Alegrete, Marvão och Portalegre, finns många historiska byggnader och konvent med aristokratisk prägel. Portalegre har haft stor tillverkning av kläder och vävt material, huvudkvarteret finns kvar än idag. I Alentjo kan ni njuta av lokala specialiteter såsom lammgrytor, stort utbud av ostar och dessert i plommonens tecken. Sericaia pudding med kanel finns i vart och vartannat hörn, på såväl restauranger som caféer.

Évora

Évora är en av Portugals äldsta städer med stadsmurar, byggnader och minnesmärken från såväl romersk som arabisk tid. Staden kallades under antiken Ebora. Mellan år 712-1162 härskade Morerna över Évora. Historiska sevärdheter är bland annat den gotiska domkyrkan, Capela dos Ossos (historiskt kapell), Palacio de Dom Manuel, och Cadaval Palace.