Oavsett om ni vill besöka några av landets vackra stränder, vandra i grönskande natur eller upptäcka historiska plaster finns mycket att se. Portugal har enastående natur med allt från historiska vindistrikt till några av Europas vackraste stränder och paradisöar. Med grannlandet Spanien i öster samt Atlanten på västkusten finns alternativa platser vid såväl berg som hav. Till Portugal hör ögruppen Azorerna samt Madeira.

LISSABON

En historisk världsstad som varit förknippat med kejserliga huvudstäder såsom Konstantinopel och Rom. På 1700-talvet var Lissabon Europas fjärde största stad (endast London, Paris och Neapel var större.) Idag bor det ungefär en halv miljon invånare i de centrala delarna, och närmare 3 miljoner invånare i hela storstadsområdet. Lissabon är byggt på sju kullar och har varit Portugals huvudstad sedan år 1255. När Napoleon Bonapartes trupper invaderade området, år 1808-1821, flyttades huvudstaden till Brasilen. Detta tillsammans med dåvarande kungafamiljen som tog med sig cirka 15 000 personer som hovpersonal.

En tydlig symbol för Lissabon är Kristusstatyn (Santuário de Cristo Rei), vilket är en gåva från Brasilien, och en miniatyr av Brasiliens 30 meter höga Cristo Redentor. Statyn ska symbolisera tacksamhet till katolska kyrkan och Portugals neutralitet under andra världskriget.

Borgen Castelo de S.Jorge är belägen på en av huvudstadens sju kullar och uppfördes av morerna i mitten på 1000-talet. Den portugisiska kungafamiljen använde borgen som sitt hem efter att den första kungen , Dom Afonso Henriques erövrat Lissabon 1147. Borgen är en av få byggnader som delvis klarade jordbävningen 1755.

Fadomusiken uppstod i stadsdelen Alfama söder om borgen Castelo de S.Jorge. Kvarteren i Bairro Alto, sydväst om finansdistriktet, täcks av restauranger som spelar Fadomusik och bjuder på klassiskt nationellt kök.

En av stadens största parker, Parque Eduardo VII, med en yta omkring 26 hektar, har idag tennisbanor, gym, lekplatser och restauranger. Namnet Parque Eduardo VII, fick sitt namn i åminnelse genom den engelska kungens besök i Lissabon 1903. Det var en hyllning till den engelsk-portugisiska alliansen (år 1373).

Torre de Belem, en av Lissabons mest kända monument som sedan 1983 utsetts till historiskt kulturarv. Under Portugals stormaktstid hade sjöfarten en central roll och flera expeditioner påbörjades här. Torre de Belem byggdes för att skydda Lissabon mot marint motstånd. De historiska monumentet konstruerades av arkitekten Francisco de Arruda år 1514, som under dessa år låg betydligt längre ut i vattnet än vad det gör idag.

ALGARVE

Algarve bjuder bland annat på imponerande arkitektur, långa sandstränder, marknader och historiska fiskebyar. Området har vid flera tillfällen blivit utsedd med priser för några av Europas vackraste stränder. Sydkusten är cirka 150 km och har ett milt klimat året om med en medeltemperatur omkring 20 grader.

Algarvekusten beräknas ha cirka 400 000 permanenta invånare, varav cirka 57 000 bor i Faro. Andra populära orter längs kusten är Tavira, Senhora da Rocha och Vilamoura. Algarvekusten beräknas varje år välkomna runt 10 miljoner besökare från hela världen, varav en stor del kommer från Sverige och resten av Skandinavien.

Arkeologiska fynd illustrerar en tidig inflyttning till Algarveregionen (huvudsakligen på västkusten och orten Vila do Bispo) under de neolitiska eller paleolitiska perioderna (motsvarande yngre och äldre stenåldern). Kelterna, Fenicierna och Kartagerna etablerade handelshamnar utmed kusten och grundade området Portus Hanibalis (idag vid namnet Portimão) omkring 550 f.Kr.

Det romerska styret präglade Algarveområdet fram tills att den arabiska invasionen erövrade regionen under 700-talet, där morerna namngav distriktet till Al-Gharb Al-Andalus (västra delen av den iberiska halvön – Andorra, Gibraltar, Portugal och Spanien). Morerna levde och verkade i Algarveregionen fram till 1100-talet och fick ett avgörande inflytande på arkitektur och konst. De lämnade kvar ett rikt arv som bland annat syns i byggnader och inredning än idag. Även i språket finns inflytande från morernas tid, däribland namngivningen av områden som börjar ”Al” – däribland Algarve, Albufeira och Almodovar.

Under den portugisiske konungen D. Afonso III:s styre, omkring år 1249, fullföljde portugiserna erövringen av Algarve. Delar av den portugisiska monarkin kallade sig därmed ”Kungar av Algarve” fram tills att republiken proklamerades år 1910.

1400-talet var en storhetstid för Algarveregionen då kustområdet genomgick stora expansioner. Den portugisiske prinsen Henrique o Navegador stöttade de maritima upptäcktsresorna som utgick från Algarvekusten, vidare ut längs med Atlanten och Afrikas västkust. Viktiga handelsplatser och berömda navigationsskolor som var belägna längst med Portugals västkust, däribland Sagres, etablerades och blev synonymt med regionen.

ALENTEJO

En av Portugals fem regioner, som bland annat karaktäriseras av höga temperaturer, tjurfäktning, böljande landskap och olivodlingar är Alentejo. Med bil ligger området cirka två timmar öster om Lissabon, och cirka två timmar norr om Algarve.

Regionen producerar bland annat keramik, vin och läder- och korkprodukter. Korken är ett fantastiskt material och har producerats av portugiserna sedan urminnes tider. Korkeken blir cirka 20 meter hög och blommar vanligtvis mellan april och maj. Det går att skörda en korkek efter cirka 25 år för första gången, sedan i intervaller om sju till tio år. Barken skärs bort i stora sjok från trädets nedre delar, och så länge underbarken inte skadas går det fortsätta skörda. Först vid tredje skörden är kvaliteten hög nog för korktillverkning. Det tar därmed cirka 50 år att tillverka vinkorkar. Övrig korkproduktion används till bland annat väskor, hattar och paraplyer.

Naturreservatet och Parque Natural da Serra de São Mamede är den högsta punkten i Alentejo, med altitude kring 1,025 meter över havet. Med 56,000 hektar natur finns här möjligheten att vandra i bergen och njuta av varierad växtlighet och arkeologiska fynd.

Den medeltida byn Castelo de Vide, tillsammans med Alegrete, Marvão och Portalegre, finns många historiska byggnader och konvent med aristokratisk prägel. Portalegre har haft stor tillverkning av kläder och vävt material, huvudkvarteret finns kvar än idag. I Alentjo kan ni njuta av lokala specialiteter såsom lammgrytor, stort utbud av ostar och desserter i plommonens tecken. Den lokala Sericaiapuddingen med kanel finns i vart och vartannat hörn, på såväl restauranger som caféer.

ÉVORA

Évora är en av Portugals äldsta städer med stadsmurar, byggnader och minnesmärken från såväl romersk som arabisk tid. Staden kallades under antiken Ebora. Mellan år 712-1162 härskade Morerna över Évora. Historiska sevärdheter är bland annat den gotiska domkyrkan, Capela dos Ossos (historiskt kapell), Palacio de Dom Manuel, och Cadaval Palace.

TAVIRA

En historisk by som har anor från bronsåldern, cirka 800 f.Kr. Sjöfart och fiske har sedan århundraden varit centralt. Däribland med fokus på tonfisk, där hela mindre samhällen i samhället etablerades för att stimulera fiskarna och dess familjer. Salt, vin och torkad fisk har transporterats genom ån Gilão som binder samman vattnet från bergen med Atlantkusten.

Tavira växte stadigt under 1100-talet och byggnader karaktäriserades av Morernas byggnadskonst där taktoppar och specialkonstruerade skorstenar satte en estetisk prägel på stadsvyn. Stora takterasser användes för att torka frukt och fisk under varma sommarnätter.

Med den närmaste hamnen till Marockos kust fick Tavira stort inflytande avseende de portugisiska sjöfartsexpeditionerna till bland annat Nordafrika. 1500-talets delikatesser transporterades härifrån och staden fick stor renommé runtom i världen.

Den katolska kyrkans välstånd speglas i Tavira med hela 37 kyrkor runtom de centrala delarna.

Idag finns cirka 26 000 invånare i Tavira.

SINTRA

Sintra – en surrealistisk, charmig och romantisk stad på samma gång. Med sagolika slott och sanslöst vacker skog investerade den portugisiska monarkin tid och resurser att bosätta sig här.

Numera är landskapet skyddat av UNESCO och är en del av dess världsarvslista. Sintra förtrollar besökare året runt från världens alla hörn.