Algarve

Med närheten till havet innehåller Algarvekustens kök till stor del mycket fisk och skaldjur. Flertalet av de traditionella rätterna baseras på flera hundra år gammal kokkonst, med ingredienser från havet och lokala råvaror längs med kustområdet. Det kan karaktäriseras av såväl enkla och rena smaker med fokus på råvarorna, likväl som mustiga dofter och kraftiga kryddor från mellanöstern och Afrika. Däribland smaker såsom chili, kanel, vanilj och saffran. Vitlök, koriander, persilja och olivolja används ofta.

Historiskt har Portugal varit en stor sjöfartsnation med en väl utvecklad fiskeindustri, vilket återspeglas i den mängd fisk och skaldjur som konsumeras. Landet tillhör några av de länder som har högst fiskkonsumtion per capita. Några portugisiska specialiteter längs med Algarve är Cataplana och Balcalhau som båda tillagas med vit fisk. Till maten finns ett stort utbud av portugisiskt vin där Algarvekusten är en region med en tradition av vinproduktion som sträcker sig över 4 000 år tillbaka.

Alentejo

Alentejo är ligger i södra delen av Portugal, strax ovanför Algarve. Här består köket av delvis nöt och fläskkött och även till viss del fisk och skaldjur med en mer rustik karaktär. Olivolja, hembakat bröd, örtiga kryddor, kastanjer, mandlar, apelsiner och lokalt producerade ostar förekommer ofta på menyn. Vinerna är aromatiska och fruktiga.