ALGARVE

Med närheten till havet innehåller Algarvekustens kök till stor del mycket fisk och skaldjur. Flertalet av de traditionella rätterna baseras på flera hundra år gammal kokkonst, med ingredienser från havet och lokala råvaror längs med kustområdet. Det kan karaktäriseras av såväl enkla och rena smaker med fokus på råvarorna, likväl som mustiga dofter och kraftiga kryddor från mellanöstern och Afrika. Däribland smaker såsom chili, kanel, vanilj och saffran. Vitlök, koriander, persilja och olivolja används ofta.

Historiskt har Portugal varit en stor sjöfartsnation med en väl utvecklad fiskeindustri, vilket återspeglas i den mängd fisk och skaldjur som konsumeras. Landet tillhör några av de länder som har högst fiskkonsumtion per capita. Några portugisiska specialiteter längs med Algarve är Cataplana och Balcalhau som båda tillagas med vit fisk. Cataplana tillagas i ett särskilt kärl, med eller utan skaldjur, tillsammans med fisk och kryddiga chouricos. Till maten finns ett stort utbud av portugisiskt vin där Algarvekusten är en region med en tradition av vinproduktion som sträcker sig över 4 000 år tillbaka.

ALENTEJO

Alentejo är ligger i södra delen av Portugal, strax ovanför Algarve. Här består köket av delvis nöt och fläskkött och även till viss del fisk och skaldjur med en mer rustik karaktär. Olivolja, hembakat bröd, örtiga kryddor, kastanjer, mandlar, apelsiner och lokalt producerade ostar förekommer ofta på menyn. Vinerna är aromatiska och fruktiga.

LISSABON

Pasteis de Nata är en av de mest välkända portugisiska bakverken. Den består av en varm mördegsbotten som fylls med vaniljkräm och toppas med kanel eller vanilj. Pasteis de Nata kommer ursprungligen från munkarnas bakkonst i 1700-talets Lissabon. Vid denna tidpunkt använde klostren stora mängder äggvita för att stärka kläder. Äggulan som blev över användes till bakverk, vilket blev grogrunden till denna numera världskända sötsak. Efter 1820-talets revolution började munkarna att sälja Pasteis de Nata till ett närliggande sockerraffinaderi. Tretton år senare stängde klostret och raffinaderiet fick köpa receptet som senare slog igenom världen över.

1837 öppnade konditoriet Pasteis de Belém i Lissabon, ett numera mycket välkänt café med besökare från hela världen. År 2009 listade The Guardian ”Pasteis de Belém” (Pasteis de Nata från detta café) som en av top 50 delikatesser att äta.